Όλα τα άρθρα  

   

Ομοφυλοφιλία

User Rating:  / 1
PoorBest 
Details

Η ομοφυλοφιλία προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις: όμοιος + φύλο + φιλία, που σημαίνει «αυτός που είναι φίλος του ιδίου φύλου». Ευρύτερα όμως έχει καθιερωθεί ως «η ερωτική έλξη και/ή σεξουαλική επαφή ατόμου προς άτομο του ιδίου φύλου».
Η ομοφυλοφιλία σε πολλές περιπτώσεις αντιμετωπίζεται αρνητικά κυρίως από την εκκλησία που την θεωρεί αμαρτία, αλλά και σε πολλές κοινωνίες είναι στιγματισμένη ως ανεπιθύμητο φαινόμενο. Η στάση του νεοέλληνα τα τελευταία 20 χρόνια έχει κάπως αλλάξει απέναντι σ’ αυτή την ομάδα ανθρώπων, τους ομοφυλόφιλους, που δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους συνανθρώπους τους εκτός από τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους.


Συνεπώς οι ομοφυλόφιλοι, άντρες και γυναίκες, είναι ακόμα αναγκασμένοι να κρύβουν την ιδιαιτερότητα τους, να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο εργασιακό περιβάλλον, να γίνονται αντικείμενο χλευασμού, ενώ οι κοινωνικές πιέσεις που επανειλημμένως δέχονται, τους δημιουργούν ψυχολογικά προβλήματα. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι στο ζωικό βασίλειο η ομοφυλοφιλία συναντάται συχνά. Στους ανθρώπους το ποσοστό των ομοφυλόφιλων, σύμφωνα με αξιόπιστες στατιστικές πηγές, ανέρχεται στο 4% του παγκόσμιου πληθυσμού, ανεξάρτητα από την χρονική περίοδο. Η γενικότερα αρνητική στάση απέναντι στο γεγονός της ομοφυλοφιλίας έχει ψυχολογική βάση, διότι θεωρείται ως «αφύσικη έλξη» επειδή ξεφεύγει από το καθιερωμένο σχήμα του αρσενικού που ζευγαρώνει με το θηλυκό με σκοπό τη διαιώνιση του είδους. Η στάση αυτή βασίζεται στην λογική ότι η φύση έφτιαξε δύο διαφορετικά φύλα με σκοπό το ένα να έλκεται από το άλλο. Η απόκλιση λοιπόν από το κανόνα δημιουργεί φόβο και ως συνήθως ο φόβος έχει την ρίζα του στην άγνοια. 

Τι είναι λοιπόν αυτό που καθορίζει το φύλο μας; Όταν η μαία κρατάει το νεογέννητο βρέφος στα χέρια της βασίζεται αποκλειστικά στην ανατομία του όταν μας ανακοινώνει «είναι αγοράκι». Στην πραγματικότητα ο καθορισμός του φύλου δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση διότι επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες. Στο καίριο ερώτημα της ομοφυλοφιλίας αν: «Γεννιόμαστε ομοφυλόφιλοι ή γινόμαστε;» η επιστήμη δυσκολεύεται να απαντήσει, καθ’ ότι η μελέτη της ομοφυλοφιλίας παρουσιάζει μερικά μοναδικά προβλήματα. Καταρχάς οι ερευνητές δυσκολεύονται να αποφασίσουν σύμφωνα με ποια κριτήρια θα θεωρήσουν κάποιο άτομο ως ομοφυλόφιλο. Ποιος λοιπόν θεωρείται ομοφυλόφιλος;
Προκειμένου ν’ απαντηθεί το ερώτημα αυτό, οι επιστήμονες πρέπει να αποφασίσουν αν θα πρέπει να στηριχθούν στην συχνότητα της ομοφυλοφιλικής συμπεριφοράς, ή στην ηλικία που αυτή εμφανίστηκε, ή στην παρουσία ομοφυλοφιλικών φαντασιώσεων. Η έρευνα τελικά έχει εστιασθεί σε τέσσερα σημεία:
- Στις δομικές μετρήσεις του εγκεφάλου
- Στα γενετικά δεδομένα
- Στις οικογενειακές τάσεις
- Στις ανατομικές ομοιότητες
Από το σύνολο των αποτελεσμάτων στις μελέτες των παραπάνω τεσσάρων ενοτήτων, φαίνεται ότι ενώ η γενετική είναι πιθανό να διαδραματίζει τον ρόλο της στην ομοφυλοφιλία, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες συμβάλλουν επίσης στο σεξουαλικό προσανατολισμό. Συνοψίζοντας: Αυτό που καθορίζει το φύλο μας, επηρεάζεται από διαφορετικούς παράγοντες όπως τα γονίδια, ο εγκέφαλος, οι ορμόνες, τα εσωτερικά γεννητικά όργανα και το περιβάλλον.
Οι δυνατοί συνδυασμοί αυτών των παραγόντων είναι αναρίθμητοι!

~ΠΗΓΉ: http://kallinikou.gr/%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%AF%CE%B1

~Νάτσιου Ελευθερία